top of page
Foto van schrijverAnouk Möller

Waarom je meer eet als je thuis zit.


Door COVID-19 (het Corona-virus) zitten veel van ons meer thuis dan dat ze gewend zijn. Dit vergt best wel wat aanpassingsvermogen van ons allemaal. Omdat ons ritme nu totaal

anders is, veranderd bij veel mensen ook hun eetritme.


Ik krijg van veel mensen te horen dat ze nu veel meer eten en het moeilijker is geworden om een gezond eetpatroon vast te houden. Dat is ook niet zo gek, want als je veel thuis zit zijn er heel wat dingen die overeten in de hand werken.






 

Beschikbaarheid:

Thuis is (als je boodschappen hebt gedaan;) eten altijd binnen handbereik. Het is zo lekker beschikbaar! Simpelweg dat zorgt ervoor dat het een stuk vaker in je hoofd oppopt om iets te eten te pakken en er zo weer een handje snoep in je mond verdwijnt.


Ritme:

Sommigen zaten hiervoor op hun werk waarbij de pauzes bepaalden wanneer ze aten. Als je nu thuis werkt is er geen vaste tijd meer dat je 'moet' lunchen. Eten kan opeens ieder moment van de dag en dit kan best verleidelijk zijn. Herken je dit? Misschien kun je dan voor jezelf vaste tijden voor je 'pauzes' bedenken. Neem dan eerst wel een dag de tijd om te voelen rond welk uur jij van nature weer trek krijgt na je ontbijt en lunch etc. Maak het jezelf niet te moeilijk.



Verveling:

Omdat we nu niet veel buiten de deur ons vermaak kunnen opzoeken zal verveling ook af en toe de kop opsteken. En wat gebeurt er als we ons vervelen? Dan is eten toch ook wel een dingetje waarmee we ons kunnen vermaken. Zo kan verveling ook ervoor zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt.


Geen sociale controle:

Als je alleen thuis zit in plaats van tussen je collega's is er natuurlijk ook niemand die ziet wat jij eet. Dus niemand zal iets zeggen als jij taart als ontbijt neemt

of al voor de 6e keer naar de snoepkast loopt. De neiging om dit te doen kan hierdoor een stuk sterker worden.


Stresseten:

Door het Coronavirus zijn er veel factoren in ons leven die stress kunnen veroorzaken: onzekerheid over je baan, onzekerheid over het onderwijs van je kinderen, angst om ziek te worden, te weinig ontspanning kunnen nemen voor jezelf, vul maar in... Stress beïnvloedt ook ons eetpatroon. Sommige mensen gaan hierdoor minder eten, maar heel veel mensen gaan juist meer eten. Het stresseten wordt onbewust een manier om om te gaan met de spanning die je voelt. In dit geval kan het voedingspsychologietraject van Vitamin me goed helpen.


 

Dat je nu anders eet dan normaal is niet zo gek dus veroordeel jezelf niet. Je moet ook waarschijnlijk nog even je ritme vinden in het 'social distance leven'. Als je hierin je draai hebt gevonden waarbij je ook genoeg ontspanning krijgt, zal het gezond eten ook weer makkelijker worden.



Merk jij ook dat je jezelf overeet en zit het je dwars? Maak dan een skypeafspraak met mij en dan kunnen we hier dieper op in. Via het Voedingspsychologietraject van Vitamin me leer ik je een gezonde relatie met voeding krijgen.





87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page